vineri, 24 februarie 2012

Cum devin vegetarian? Care este calea cea mai uşoară?


O mulţime de oameni sunt vegetarieni şi de asemenea cei mai mulţi sunt omnivori.

Am înţeles din ce am citit că vegetarianismul nu este pentru toată lumea.

Eu sunt într-o perioadă în care adun impresii…şi aud pe unii că ar vrea dar e prea greu şi ei nu au voinţă.
Alţii, cei mai mulţi îmi pun in faţă toate argumentele prin care vegetarianismul distruge sănătatea.

Pe mine mă interesează să aflu cum pot să o fac uşor. Să nu fie un stres cu cumpărăturile, gătitul sau permanenta întrebare…ce mâncăm mâine? Ce pot să iau mâine la pachet? Cum să mă organizez săptămânal? astfel încât noile obiceiuri să se formeze uşor şi să devină un stil de viaţă.
După cum am observat din discuţiile cu cei din jurul meu, unii oameni pot trăi fără carne…ei nu au avut nici până acum obiceiul de a mânca multă carne…alţii nu pot concepe o masă fără carne. “Măcar acolo ..puţină cărniţă!” e o expresie pe care am auzit-o de la multe femei, iar de la bărbaţi “o ceafă de porc…un grătar…o friptură…”
Am căutat sfaturi pentru cum să devin un vegetarian, fără prea mari dificultăţi.
În primul rând, ca de altfel în multe alte activităţi personale, primul pas este să stabileşti DE CE?
Ce motive am eu ca sa devin un vegetarian?
1. carnea îmi oferă proteine dar totodată şi o tonă de grăsime…în special grăsimi saturate. Aşa că aş putea scăpa de o mulţime de grăsimi rele dacă renunţ la carne. O pot înlocui cu alte produse care, pe lângă faptul că sunt mai sărace în grăsimi vor avea grăsimi din categoria celor bune. Asta mă va ajuta în ameliorarea durerilor articulare de la reumatismul meu şi mă va ajuta să îmi controlez greutatea. Controlul greutăţii îmi va ajuta şi inima şi probabil şi nivelul de colesterol (până acum nu l-am verificat ..dar am un motiv să îl controlez).
2. un alt motiv ar fi …eliminarea riscului de toxinfecţii alimentare. De multe ori am cumpărat carne alterată. Pui ambalat care, abia acasă când am desfăcut punga, a emanat o mulţime de mirosuri fetide. Şi nu numai atât, dar am făcut, în urmă cu mai mulţi ani, o toxinfecţie alimentară de la un “cârnat” cumpărat de la restaurant. Am zăcut o săptămână după această experienţă.
3. suferinţa animalelor e un alt subiect. Nu pot să mănânc un animal ..pe care l-am crescut! Din acest motiv am cumpărat doar carne gata procesată. Dar am văzut un film pe You Tube in care am vazut cum sunt masacraţi purceii în abatoare, puii şi găinile, aşa că am decis…gata!
4. un alt motiv este legat de mediu şi de foametea din lume. Industrializarea cărnii presupune o mare cheltuială de combustibil şi o mare sursă de poluare. Creşterea animalelor implică un necesar de hrană vegetală. La nivel mondial plantele cultivate pentru hrana animalelor…ar putea hrăni toată populaţia globului!
5. un alt motiv ar putea fi transmiterea exemplului personal către doritorii de control al greutăţii. Având în vedere faptul că România a urcat în topul ţărilor unde obezitatea devine un pericol pentru sănătatea societăţii, un exemplu mic de la mine se poate aduna cu alte exemple ..şi speranţa este că putem ajuta la nivel naţional.
6. pur şi sipmlu ..să îmi doresc o sănătate mai bună. Adăugând în alimentaţie mai multe fructe şi legume corpul meu va fi mai sănătos.

Ceea ce am aflat este că  motivaţia interioară este cea care mă poate duce mai departe. Dacă motivaţia interioară este doar un moft, sau doar dorinţă de a fi la modă, trebuie să fiu sigură că nu mă va ţine mult timp.
Întotdeauna înainte de a începe ceva nou, am tendinţa de a mă informa, de a citi cât mai mult posibil despre ceea ce voi face şi aşa fac şi acum.
Chiar am primit sfatul de a face aşa. Prin urmare, am căutat şi am găsit o mulţime de site-uri care scriu despre acest domeniu.
Altceva la care m-am mai gândit este să găsesc reţete bune. Am început munca de căutare şi selecţie. De fapt gătesc vegetarian, sau de post. Dar ceea ce gătesc are amprenta stilului tradiţional…popular, al mâncărurilor de post…care îţi inspiră faptul că te reţii de la ceva bun …de fapt simţi că eşti pedepsit…când numeşti mâncarea “de post”. Ceea ce vreau pentru mine şi cei din jurul meu …este o plăcere a hrănirii cu alimente vegetale. Îmi doresc să fac această mutaţie în mental.
Totul să fie bun şi gustos astfel încât să nu mai fie loc de “dor de carne”.
Am citit undeva, că este bine să încerci o reţetă nouă în fiecare săptămână. Dacă îmi place, să o adug la colecţia mea de reţete. Aşa voi obţine o colecţie de 5 până la 10 reţete foarte bune care îmi vor plăcea să le gătesc şi să le servesc.
Se pare că, în general, oamenii au 7-10 reţete pe care le utilizează în mod regulat. Odată ce îmi stabilesc o colecţie de reţete preferate voi fi gata de a porni la drum.
O altă variantă este de a găti reţetele obişnuite şi care îmi plac, fie înlocuind carnea cu soia sau ciuperci fie fără carne.

Am primit recomandarea de a–mi asigura o perioadă de tranziţie. Cu o masă vegetariană pe zi timp de o săptămână ..apoi cu două mese vegetariene zilnic săptămână ..etc…sau să scot întâi carnea roşie …apoi carnea de pasăre şi apoi peştele. Maniera în care stabilesc tranziţia îmi va aparţine şi o voi detalia.
Ceea ce mă frământă pe mine personal sunt brânza şi ouăle. Întotdeauna am fost îndrăgostită de brânză (de multe ori m-am autointitulat “Omul brânză”) şi ouă (omleta de duminică dimineaţa a fost întotdeuna un răsfăţ care mi-a făcut mare plăcere).

Am tot citit despre tipurile de vegetarieni…veganii, lacto-vegetarienii şi lacto-ovo-vegetarienii. Dintre cele trei categorii ultima este pe placul meu. Pentru carne nu pot să spun că am avut o pasiune..deci mă pot lipsi uşor de ea….adică îi pot găsi înlocuitori…alte feluri de mâncare plăcute papilelor mele gustative.
Planul meu de acţiune va avea în vedere scoaterea treptată a cărnii de orice fel …urmând ca pe viitor înlocuiesc ouăle şi brânza cu ceva adecvat. Ceea ce mă determină să le scot (deşi îmi plac mult) este aportul de grăsimi saturate (rele). Deja laptele de soia am învăţat să îl fac acasă ..şi a ieşit foarte bun.
Pornind această analiză ajung treptat la vârful problemei şi anume la materia primă: legumele, fructele şi seminţele.
Aprovizionarea..ce cumpăr şi de unde le cumpăr.
Am găsit o idee de a face o listă cu alimentele pe care le consum în mod regulat, pentru micul dejun, prânz şi cină. Inclusiv desertul şi gustările. Nu vorbesc aici despre mâncarea gătită ci despre elementele care o compun, ingredientele. De asemenea, la lista de alimente de cumpărat, să întocmesc o listă cu alternativele vegetariene şi pe acestea să le aprovizionez. Un plan săptămânal mi-ar fi util deoarece fac, în mod obişnuit, o aprovizionare săptămânală.
Altă variantă care mi s-a mai recomandat presupune să scot tot ceea ce înseamnă carne dintr-o dată. Adică să tai coada câinelui dintr-o lovitură nu puţin câte puţin (chiar şi cu această vorbă nu sunt de acord…de ce să tai coada câinelui? Natura l-a făcut cu coadă! Totul se face pentru modă şi design.)
Să o faci dintr-o dată înseamnă să ai un motiv puternic. Dacă îţi faci pregătirea privind alimentele şi reţetele, cred că este în regulă. În câteva zile mă obişnuiesc. Singurele probleme care mai sunt apar atunci când ies din casă şi sunt în oraş…să îmi aleg locurile de unde pot cumpăra mâncare vegetariană…sau când merg în vizită. Prietenii mai greu înţeleg şi cum fiecare îţi vrea binele ..vin cu sfaturi prin care vor să te convingă să renunţi.

Vorbind despre ceea ce spun prietenii amintesc acum discuţiile legate de proteine. “Ce faci? Creierul are nevoie de proteine!”
De fapt e bine de ştiut care sunt de fapt nevoile corpului în proteine. Poate că mâncătorii de carne iau mai multă proteină decât le trebuie ! Şi chiar aşa este. Am citit că şi proteina vegetală este la fel de bună ca proteina animală. Şi dacă alegi o alimentaţie adecvată cu legume care conţin suficiente proteine (fasole, soia, nuci, cereale etc.) problema este rezolvată.
Nu discut despre mâncarea care e la modă acum, super procesată, cu conservanţi, foarte încărcată caloric etc. Asta am exclus-o.

Am mai citit ceva, şi asta mi-a plăcut mult…dieta vegetariană te îndeamnă să încerci şi să descoperi noi feluri de mâncăruri …chiar şi de la alte popoare.
Acest subiect este foarte interesant şi îi voi acorda o mare atenţie. Sunt doritoare de ceva exotic…din când în când!
Ideea deosebită pe care am găsit-o este de a alege în fiecare săptămână reţete de mâncăruri din bucătăria altei ţări şi de a le încerca.

Spuneam despre prieteni şi familie. Printre sfaturile pe care le-am găsit pentru a deveni vegetarian am găsit următoarele care mi s-au părut foarte pertinente şi bune de ţinut minte.

“1. Dacă aveţi de gând cu adevărat să deveniţi vegetarian, va trebui să vorbiţi despre asta cu oamenii pe care îi cunoaşteţi şi îi iubiţi. Veţi fi în continuare alături de ei la masă, la restaurante, în vizită la ei, la diverse adunări, la locul de muncă şi e mai bine, pentru toată lumea, să ştie ce ai de gând să faci, să cunoască şi motivele tale (ei ar putea pregăti o mâncare vegetariană pentru tine, sau tu ai putea aduce pentru ei o mâncare vegetariană să o încerce). Unii oameni s-ar putea să nu înţeleagă. Doar încearcă să le explici şi cereţi-le să fie înţelegători. Nu încercaţi să forţaţi pe cineva să fie ca dumneavoastră, sau să fii moralizator şi nu le da mai multe informaţii dacă ei nu sunt interesaţi.
dar nu le dea mai multe informaţii în cazul în care sunteţi interesat.
2. Cel mai important dintre toate, să faci în aşa fel încât ca trecerea spre vegetarianism să nu fie un calvar istovitor. Daca simţi că te privezi de ceva atunci nu vei reuşi. Dar dacă simţi ca faci ceva bun şi vei încerca unele alimente gustoase, veţi parcurge drumul uşor şi poate pentru toată viaţa.
3. Adesea se întâmplă ca noii vegetarieni, când merg undeva, să creadă că nu au ce să mănânce. Este bine, dacă mergi la o petrecere sau la o cină, să pregăteşti ceva de mâncare vegetariană şi să duci gazdei. Dacă mergi în oraş cu treabă evită să intri la McDonalds când îţi este foame şi fii pregătit de acasă cu nişte gustări pe care să le ai în geantă.
4. O altă problemă este atunci când nu avem nici o mâncare vegetariană gata pregătită acasă. Tentaţia este de a recurge imediat la ce este mai uşor şi vei ajunge să cumperi ceva ce nu e în programul tău. Dacă eşti prevăzător, îţi poţi pregăti o oală cu supă de zarzavat sau o ciorbă de legume, pe care o poţi avea în frigider când ajungi acasă flămând şi nu mai ai timp să pregăteşti ceva.
5. Foloseşte gustările vegetariene. Fruce şi legume tăiate crude, migdale prăjite, humus, fructe de pădure cu iaurt de soia, cereale integrale, biscuiţi cu uleiuri vegetale şi multe altele pe care le poţi lua cu tine la serviciu sau pe drum.
6. Întocmeşte o listă a restaurantelor cu specific vegetarian. E posibil să descoperi ceva minunat de mâncare.
Aşa cum poţi opta să ceri mâncare vegetariană şi ei să fie dispuşi să îţi ofere.
7. La supermarket poţi găsi o mulţime de alimente vegetariene congelate care pot fi încălzite la microunde.
Feriţi-vă totuşi de unele semipreparate care, pe lângă faptul că sunt scumpe, probabil nu sunt atât de sănătoase.
Dar puteţi găsi destule alimente sănătoase cu care poţi să te asiguri în congelator. În cazul în care eşti înfometat şi nu ai timp suficient poţi recurge la ele.”
Cam atât pentru azi......dar voi detalia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu