duminică, 11 martie 2012

Chifteluţe vegetariene

Astăzi am primit de la Adriana, sora mea,  2 reţete cadou...însoţite şi de fotografii. Îi mulţumesc pe această cale pentru iniţiativă dar şi pentru faptul că a făcut, cu telefonul, nişte fotografii foarte bune.
 
Chifteluţe din varză dulce:

Ingrediente:
1/2 varză dulce
1 ceapă mică
4 linguri pesmet
2 ouă (opţional....fără ele avem chifteluţe adevărate de post)
1 felie de pâine
1/2 legătură pătrunjel
1/2 legătură mărar
sare şi piper după gust
pesmet


Varza se opăreşte 10 minute în apă care clocoteşte. Se scoate varza opărită şi se lasă să se răcorească. Se toacă apoi varza prin maşina de tocat sau se mixează la blender împreună cu ceapa. În amestecul de varză cu ceapă se adaugă 4 linguri de pesmet, 2 ouă, o felie de pâine care a fost înmuiată în apă, verdeaţa care a fost tocată mărunt, sare şi pier după gustul fiecăruia.
Se amestecă toate până se omogenizează compoziţia. Se lasă amestecul 10  minute să se odihnească la rece (să se încorporeze bine pesmetul din interior).
Se fac biluţe care se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins.
Se servesc cu un sos picant de ardei iute

 Chifteluţe cu ciuperci



Ingrediente:
250 g ciuperci
1  ou  (opţional)
1/4 ceapă
2 căţei de usturoi
2 linguri de smântână ( se pot înlocui cu o
 felie de pâine muiată în apă)
4 linguri de pesmet
verdeaţă (pătrunjel şi mărar), sare şi piper


Ciupercile se spală şi se fierb aproximativ 10 minute. Le scoatem din apă, le presăm puţin, ca să iasă apa din ele şi le tocăm la maşina de tocat sau la blender împreună cu ceapa şi usturoiul. Se adaugă oul şi smântâna (sau felia de pâine muiată în apă), verdeaţa tocată, sarea şi piperul, apoi pesmetul până obţinem o compoziţie consistentă. Lăsăm compoziţia să se odihnească o jumătate de oră la rece. Formăm chifteluţele mici şi rotunde pe care le tăvălim prin pesmet şi le prăjim în ulei încins.

Ca şi la chifteluţele din varză dulce ...sosul picant de ardei iute completează extraordinar de bine  gustul chifteluţelor.

Voi reveni cu reţeta Adrianei de dulceaţă (sos picant) de ardei iute!



Un comentariu: