joi, 8 martie 2012

Mucenici

Astăzi este 8 martie şi urez un cald La mulţi ani tuturor femeilor (fetelor, mămicilor, bunicilor şi străbunicilor). O primăvară frumoasă tuturor!

Tot astăzi este şi ziua în care se pregătesc mucenicii. La ei mă gândesc acum şi voi scrie reţeta, aşa cum o ştiu de la mama, iar mama de la bunica.
Aluatul pentru mucenici este un aluat simplu din făină, apă şi sare.
250 grame de făină se amestecă cu aproximativ 120 ml apă călduţă şi un praf de sare. Se frământă un aluat din care modelăm beţişoare de 4-5 mm grosime şi 10-11 cm lungime. Din fiecare beţişor facem un mic covrigel pe care il răsucim în formă de 8 şi îl presăm la îndoitură. Munca este migăloasă aşa că, dacă găseşti un aparat de ştanţat mucenicii munca este mai uşoară. Pentru această variantă, aluatul se întinde cu sucitorul pe masa presărată cu făină şi se ştanţează mucenicii cu forma respectivă. Bunica mea (de origine din Dâmboviţa) nu uita niciodată să facă şi 44 de beţişoare de 4-5 mm grosime şi 4-5 cm lungime, care erau simbolul  pentru cei 44 sfinţi mucenici.
În comerţ se găsesc mucenici ştanţaţi în formă de 8 şi uscaţi bine. Atenţie, la timpul de fierbere...unii se sfărâmă repede la fiert.    
Mucenicii, întinşi pe foi de hârtie presărate cu făină, se lasă la uscat câteva ore sau peste noapte. Uscarea se poate grăbi la cuptorul dat la foc mic şi mucenicii aşezaţi în tava de la cuptor.
După ce sunt uscaţi, îi punem într-o sită şi scuturăm făina de pe ei.

Pregătirea mucenicilor:

Într-o oală 5-6 litri punem 3-4 litri de apă la fiert. Când apa clocoteşte punem sare, aproximativ o jumătate de linguriţă şi se adaugă mucenicii. Dacă este cazul luăm spuma care se formează la suprafaţă. În timpul fierberii se adaugă zahărul (cantitatea de zahăr e în funcţie de cantitatea de apă, astfel: o linguriţă de zahăr la 100 ml apă), coajă rasă de la două lămâi şi vanilie (4-5 pliculeţe de zahăr vanilat sau esenţă de vanilie/baton de vanilie). Cantitatea de sare se poate mări deoarece ea va accentua gustul de dulce.
Mucenicii sunt fierţi atunci cand se ridică la suprafaţă.
Miezul de nucă se mărunţeşte (manual, cu cuţitul, e destul de dificil, aşa că e de preferat să îl sfărâmăm cu sucitorul de aluat sau maşina de tocat, dar şi mai uşor este cu tocătorul electric).
Mucenicii se servesc în farfurie sau castron, cu nucă presărată deasupra şi cu praf de scorţişoară.

În unele zone, nuca şi scorţişoara se pun direct în oală după ce am luat oala de pe foc, la întrega cantitate preparată.

Poze încă nu am, dar le voi adăuga mâine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu