duminică, 1 iunie 2014

Artroza şi dieta vegetariană

Odată cu înaintarea în vârstă, dar şi adăugarea unor kilograme în plus, apar diverse "disfunctionalitati". Ce este artroza? Mă preocupă un astfel de diagnostic..deoarece l-am primit de curând.
Vestea binenţeles că m-a lovit ...pentru că ştiu că odată cu trecerea timpului boala devine tot mai dureroasă şi din nefericire, medicina alopată nu are soluţii, nu are un tratament de vindecare completă.
Sfaturile primite au fost , în primul rând să reduc greutatea cu câteva kilograme...aproape 12 pe care le am în plus. Dar ceea ce am aflat este că artroza se poate ameliora prin alimentaţie.

Referitor la alimentaţie, am citit într-un articol pe internet, că se recomandă:
gelatină, consumată zilnic (nu ştiu de unde să cumpăr ..cred că acel cartilaj de rechin şi omega 3 ar fi potrivite) - are efect antiinflamator. Dar ceea ce este interesant pentru mine este că, se spune că încetineşte considerabil procesul degenerativ. In gelatină se află substanţe precum aminoacizi, Hidroxiprolina s.a. Acestea  eliberează substanţe de bază din care se formeaza colagenul din cartilaje. 

- 2 litri de apă sau de ceai, zilnic, iar consumul de cafea sau ceai negru trebuie redus cat mai mult.
- alimentele care provin de la animale, cu precădere carnea roşie, de aceea indicat este ca legumele să reprezinte baza alimentaţiei, a meniurilor zilnice. Carnea de porc ar trebui să dispară complet, însă carnea de vită este tolerată de maxim 2 ori pe saptămână. Cu alte cuvinte ...e mai bine fără!

Concluzia este că cei care sunt afectaţi trebuie să pună accent pe un stil de viaţă vegetarian, care să conţină pe lângă multe legume şi fructe, dar şi produse din făină integrală.

De asemenea,  zaharul industrial, deci cel alb, produce acizi în corp şi ar trebui înlocuit.

Cartofii şi orezul sunt recomandate deoarece sunt foarte sănătoase.

Grăsimile animale – margarină, unt, smântână – ar trebui înlocuite cu grăsimile vegetale, precum uleiul de măsline, cel de floarea soarelui sau de rapiţă.
In cazul legumelor şi fructelor este permis aproape orice.  

Totuşi există câteva care sunt interzise din cauza acizilor care fac foarte rau în cazul artrozei: căpşunii, din pacate şi sparanghelul şi roşiile, castraveţii, nucile.
Alcoolul, in orice forma a lui, este interzis deoarece distruge vitaminele din organism. 

Am pregătit o listă cu alte  alimente recomandate găsite în articole:

- ardei iute  - ajută la tratarea durerilor musculare şi artritei, Nu vindecă şi nici nu opreşte artroza, dar este util în reducerea durerilor,
- cerealele integrale - sub formă de paste, covrigi - pot încetini prograsia artrozei (cerealele integrale conţin "glucide complexe care sunt construite din blocuri de glucozamină, un aminoacid din zahăr responsabil de reconstrucţia celulelor tendoanelor, ligamentelor şi oaselor - rolul carbohidraţilor din structura glucozaminei este de a diminua formarea de reziduuri care pot provoca inflamaţii în sinoviumul articulaţiilor.") . Pentru aport de glucozamină există multe produse în farmacii şi voi adăuga şi acest produs pe lângă gelatina de mai sus.
- Produsele lactate, ouale, peştele, carnea roşie slabă şi carnea albă sunt surse alimentare bogate în glutamină (glutamina este un aminoacid non-esenţial - ceea ce înseamnă că organismul îl poate produce din alte substanţe. Adăugând de alimente bogate în glutamină în alimentaţie se poate încetini progresia artrozei şi se va ameliora inflamaţia).
- sfecla roşie - nutritivă, depurativă, antianemică - are ca principali constituenţi hidraţi de carbon, minerale, vitamine (A, B, C, PP), multe oligoelemente, dintre care unele rare (rubidiu şi cesiu), acizi aminaţi (asparagină, betaină, glutamină).
- suc de varză - are un conţinut ridicat în glutamină,
- struguri, morcovi, mere, pere, gulii şi spanac - sunt alimente bogate in bor - borul este un mineral care poate oferi organismului beneficii antiinflamatorii. Borul este necesar pentru absorbţia şi potenţarea acţiunii calciului, care ajută la prevenirea degradării celulelor osoase ale articulaţiilor.

2 comentarii:

  1. Interesant articolul.L-am citit cu atentie. Este de luat aminte. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Din ce spuneti dumneavoastra aici nu este bazat pe nici un studiu.vorbe in vant..alimentatia influenteaza mult dar strict vegetarian

    RăspundețiȘtergere