miercuri, 9 iulie 2014

Plasticul din mâncarea noastră

Am văzut de curând un reportaj la TV despre plastic, despre deşeurile din plastic şi problema reciclării deşeurilor din material plastic, la nivel mondial.
Dacă analizazi cu atenţie tot ce este în jurul tău...o să constaţi că suntem dependenţi de PLASTIC.
Calculatorul, telefonul, obiectele de pe birou, interiorul maşinii, jucăriile, biberoanele, farfurii, tacâmuri, pahare, ambalaje ..şi nu în ultimul rând îmbrăcămintea...Nu ai cum să scapi...eşti înconjurat!!!
Ei bine ...dacă de unele te foloseşti şi  te ajută, altele ..ajungi să le mănânci. Da, aşa este.
Sunt cercetări care arată că particule fine din plastic sunt capabile să se desprindă şi să intre în mâncarea sau lichidele cu care acesta este în contact.
Plasticul care conţinte BPA - bisfenol A, o substanţă toxică, este utilizat pentru multe ambalaje şi jucării, chiar şi biberoane.
Acest BPA, s-a demonstrat deja că are efecte la nivel endocrin, inhibând funcţia hormonilor naturali.
Se explică în materialele de specialitate, că  BPA afectează funcţia de reproducere..în special pentru băieţi ..care vor avea mai mulţi hormoni feminini! Totodată BPA duce la obezitate.
Nu este de mirare când auzi şi alte statistici, cum este cea referitoare la faptul că 1 din 4 cupluri din România nu pot avea copii.
Cum poţi să te lupţi cu plasticul? Nu ai cum să te împotriveşti invaziei din viaţa ta. Singura soluţie, după cum spunea cercetătorul de la TV, este să reinventăm lucrurile care acum sunt din plastic!
Ceea ce poţi face acum, pentru tine, este să micşorezi riscurile.
Evită sticlele din plastic care conţin băuturi sau recipientele pentru mâncare. Şi fii mereu conştient că nu există un plastic sigur. Nu te lăsa păcălit de etichetele pe care, unele firme au scris "FĂRĂ BPA".
Caută recipienţii din sticlă sau din inox.
Chiar şi chitanţele de la casele de marcat, în substanţa cu care se scrie...există BPA...nu uita să te speli pe mâini după ce ai pus mâna pe ele.
BPA este ascuns şi în materialul care căptuşeşte interiorul conservelor, al dozelor de bere sau suc, în materialul jucăriilor şi alte produse pentru copii, dar şi în stratul neaderent al unor vase de bucătărie.
Caută produsele din sticlă, lemn sau inox sau fontă emailată ...acestea sunt sigure.

Poate aşa vom ajuta şi la sănătatea planetei deoarece plasticul este cancerul planetei. Fiecare recipient din plastic pe care îl foloseşti, pământul îl va degrada în câteva sute de ani...şi, în viteza cu care apar noi şi noi recipienţi şi pungi de plastic zilnic, minut de minut, fii sigur că ajuţi, ca planeta să devină din ce în ce mai puţin locuibilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu