luni, 13 octombrie 2014

Investește în sănătate / dieta fără gluten III

După ce am extras o parte din efectele dezastruoase ale grâului modificat genetic (și altul nu mai găsim pe piață,) expuse de doctorul William Davis în cartea sa "Dieta fără gluten", voi trece la capitolul unde sunt tratate aspectele practice ale dietei fără gluten.

Ceea ce recomandă autorul, în primul rând este să uiți tot ceea ce ai învățat până acum despre "cerealele integrale sănătoase".

Ani de-a rândul ai auzit că aceste cereale integrale reprezintă fundamentul unei diete echilibrate. Cei care manipulează conștiințele prin reclame la televizor, pe stradă, pe autobuze, în vitrine, pe clădiri,  te-au convins că o dietă în care sunt cereale integrale sănătoase te va face să arăți fabulos, să fii plin de energie, să devii atrăgător și plin de succes. În plus, ai învățat tot din reclame, că așa ți se va normaliza colesterolul și procesul de evacuare a deșeurilor din organism.  Te-au convins și cu lucruri amenințătoare, dacă nu vei consuma aceste alimente, te vei îmbolnăvi, vei deveni subnutrit și vei cădea pradă bolilor de inimă și cancerului. Pe scurt, dacă nu le vei consuma cerealele vei fi dat afară din societate!!!!
Deci, în primul rând, trebuie să uiți toate acestea și să îți reamintești mereu că totul este o ficțiune, o reclamă manipulatoare. Autorul ne înfățișează cum va arăta un om cu "carență de grâu": cu funcții fiziologice normale, suplu și cu sănătate perfectă.
Eliminarea grâului din alimentație nu conduce la nici o carență alimentară, atâta timp cât caloriile pierdute sunt înlocuite cu altele, provenite de la alimente adecvate.
În cazul în care, în alimentația ta înlocuiești grâul cu legume, nuci, alune, carne, ouă, fructe de avocado, măsline, brânză - nu numai că nu vei face nici o carență alimentară, dar te vei bucura de o sănătate mult mai bună, de mai multă energie, de un somn mai adânc, de o greutate mai mică și de inversarea tuturor efectelor anormale despre care am vorbit în "Efectele dezastruoase ale grâului asupra sănătății / Dieta fără gluten I" și "Alimentația fără gluten II" .

Trebuie menționat că, dacă golul lăsat de grâu îl vei umple cu chipsuri de cartofi sau de porumb, cu batoane de ciocolată și cu băuturi răcoritoare, nu vei face decât să înlocuiești un aliment indezirabil cu altele la fel de indezirabile și nu vei obține nici un beneficiu. Așadar, eliminarea grâului din alimentație este primul pas.
Al doilea pas constă în găsirea alimentelor cele mai adecvate pentru a umple golul rămas (dar într-o măsură mai mică, deoarece oamenii care renunță la grâu încep să consume în mod natural și fără să își propună acest lucru cu 350 - 400 de calorii mai puțin pe zi).
Când adopți o dietă în care elimini grâul, vei mânca toate celelalte alimente cu care ești obișnuit, în cantități ceva mai mari, iar dieta ta este infinit mai bună decât cea inițială.
De exemplu, poți consuma în cantități mai mari fasole verde, carne de pui, omletă din ouă, salată și altele dintre cele cu care tu ești obișnuit.
Dacă scopul tău este, nu doar să elimini grâul, ci să ajungi la o sănătate ideală, atunci trebuie să fii atent cu ce alimente înlocuiești caloriile din grâul eliminat.

Pentru a face un pas înainte trebuie să înlocuiești grâul cu alimente reale. Doctorul Davis precizează ceea ce înțelege prin alimente reale: alimente care nu au un grad înalt de procesare, nu sunt pline de pesticide, nu sunt modificate genetic, nu sunt preambalate, nu sunt pline cu sirop de porumb bogat în fructoză (aici găsim: iaurturile, produsele de panificație, pizza congelată, batoanele de cereale, cocktailurile de arahide, dressingurile de salată, fructele la conservă, apa tonică, ketchup, conservele și altele), nu sunt supe instant, nu sunt ambalate în forme de eroi din desene animate, nu au poze cu sportivi celebri sau nu poartă alte însemne inteligente de marketing!!!

  Este o luptă pe toate fronturile posibile, căci presiunile societății pentru a ne determina să nu mâncăm alimente reale sunt incredibil de mari. Dacă dai drumul la televizor nu vei vedea niciodată reclame la castraveți, brânzeturi produse de țărani sau ouă de țară. În schimb vei vei inundat de reclame pentru chipsuri de cartofi, alimente congelate, băuturi răcoritoare și alte alimente cu un înalt grad de procesare și infinit mai scumpe decât ingredientele ieftine pe care le conțin. Aceste alimente umplu rafturile supermarketurilor, fiind expuse la locurile cele mai vizibile, la nivelul strategic al ochilor, la îndemâna copiilor, domină lumea reclamelor TV și din media scrisă. Unele corporații subvenționează o mare parte din "cercetările" realizate de dietecieni și de nutriționiști, asigură burse la universități și colegii și influențează mass-media. Pe scurt, aceste corporații sunt pretutindeni. Mai mult decât atât sunt și eficiente. Mulți dintre noi am căzut în plasa lor și le-am cumpărat produsele.
Iar tu, acum, încerci să le ignori și să îți găsești propria cale alimentară. NU este de loc ușor!

Un lucru este clar: nu există nici o carență alimentară care poate apărea în urma eliminării grâului și alimentelor procesate din alimentație.
Dacă vei renunța la aceste alimente, te vei expune mai puțin la zaharoză, la siropul de porumb cu conținut mare de fructoză, la diferiți coloranți, aromatizanți și conservanți, la amidonul de porumb și la toate E-urile care reprezintă substanțe chimice cu nume greu de pronunțat.
Așadar, chiar dacă nu este ușor să renunți la grâu, cel puțin nu trebuie să te temi că această renunțare te-ar putea îmbolnăvi.
Din fericire, renunțarea la grâul din alimentație nu este nici pe departe atât de complicată!
Mulți oameni care renunță în mod natural la aceste produse, trec fără să le pese pe lângă brutăria locală. Există însă și oameni pentru care această experiență este dificilă ca o extracție dentară. De aceea renunțarea este de preferat să fie bruscă și totală. Până acum am arătat că atunci când vorbim de produsele din grâu nu ne referim doar la pâine. Grâul se găsește în aproape toate alimentele, fiind practic omniprezent.
Atunci când încearcă să identifice pentru prima dată produsele alimentare care conțin grâu, foarte mulți oameni constată cu stupoare că acesta se găsește în toate produsele procesate pe care erau obișnuiți să le mănânce, inclusiv în cele în care nu se așteptau niciodată, cum sunt supele instant sau alimentele congelate. Producătorii introduc grâul în aceste produse din două motive: pe de o parte are gust bun, pe de altă parte stimulează apetitul. Grâul este la fel ca nicotina din țigări: reprezintă cea mai bună poliță de asigurare că folosirea produselor va continua, și chiar va crește (Apropo, există și alte ingrediente care au acest efect de dependență și de stimulare a apetitului, deși nu la fel de puternic precum cel al grâului: siropul de porumb bogat în fructoză, zaharoza, amidonul de porumb și sarea. De aceea este bine să eviți inclusiv aceste produse).
Eliminarea grâului din alimentație necesită o anumită planificare. Alimentele care conțin grâu au avantajul convenienței. Ne este ușor și convenabil să le cumpărăm, pentru că sunt ușor de transportat (pot fi consumate din mână).
Renunțarea la grâu presupune să te duci la serviciu cu mâncarea de acasă și să o consumi cu lingura și cu furculița. Uneori, presupune să faci mai des cumpărături și , Doamne ajută!,  chiar să îți gătești singur mâncarea! 
Asta nu este un obstacol de netrecut. Poți să o faci! Nu presupune altceva decât să pierzi câteva minute și să îți pui la pachet o bucată de brânză, o roșie, câteva nuci și o supă de legume într-o cutie.
O soluție practică este să îți pregătești de seara ceea ce vei lua a doua zi la serviciu, iar și mai practic este să îți iei a doua zi la serviciu din mâncarea care ai avut-o la cină ....(Această găselniță a doctorului Davis mi-a plăcut cel mai mult. Strategia, pe care deja o practic și  o consider extrem de utilă este: a prelungirii cinei cu micul dejun!).

Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sau să controlezi diabetul, sau pur și simplu să fii sănătos, și dorești să mergi mai departe, iată o listă cu alimente pe care merită să le excluzi, pe lângă grâu, sau să le reduci în dieta ta alimentară:
- amidonul de porumb și produsele care îl conțin, cum ar fi fulgii de porumb, tortillas, pâine din făină de porumb, cerealele de la micul dejun și sosurile îngroșate cu amidon de porumb;
- gustările - chipsurile de cartofi, prăjiturile din făină de orez, floricelele de porumb. La fel ca și alimentele din amidon de porumb, aceste produse ridică glicemia până la cer!
- deserturile - plăcintele, prăjiturile, brioșele, înghețata, șerbetul și orice alt desert care conține foarte mult zahăr;
- orezul - indiferent dacă este alb, brun sau sălbatic. Cantitățile mici de orez sunt relativ benefice, dar cele mai mari de o jumătate de ceașcă generează creșterea accentuată a glicemiei.
- cartofii - albi, roșii sau dulci, cartofii generează efecte similare cu cele ale orezului;
- leguminoasele boabe - fasolea de orice fel, mazărea, lintea au un indice glicemic relativ ridicat. De aceea consumul acestor produs nu ar trebui să depășească o jumătate de ceașcă.
- așa-zisele alimente fără gluten - aceste preparate înlocuiesc făina de grâu cu amidonul de porumb, de orez, de tapioca sau de cartofi, care au un indice glicemic chiar mai ridicat decât al grâului. De aceea trebuie evitate cu orice preț.
- sucurile de fructe și băuturile răcoritoare - chiar dacă sunt "naturale", nu sunt atât de benefice cum par la prima vedere. Îndeosebi cele carbogazoase conțin sirop de porumb bogat în fructoză, coloranți artificiali și au un pH extrem de scăzut (acid);
- fructele uscate - merișoarele, stafidele, curmalele, smochinele și caisele usacte.
- alte cereale - cereale fără gluten, cum ar fi quinoa, sorgul, hrișca, meiul și eventual ovăzul nu afectează sistemul imunitar și nu generează exorfine, așa cum face grâul, dar sunt totuși bogate în carbohidrați și ridică substanțial glicemia din sânge. Aceste alimente sunt mult mai sigure decât grâul, dar este de preferat să le consumi în cantități mici dacă dorești să ții glicemia sub control.

Din cele de mai sus:
- grăsimile nu trebuie neapărat reduse din alimentație, dar există unele alimente grase care merită excluse din orice dietă. Este vorba de grăsimile hidrogenate care apar în mult produse procesate, uleiurile prăjite, produsele din carne procesate: salamurile, cârnații, baconul, crenvurștii (toate conțin nitriți de sodiu).

În aceste condiții ce poți mânca?

Continuarea mâine .....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu