sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Cum devin vegan

Care este diferența dintre un vegetarian și un vegan?
Este interesant că mulți dintre noi asociem cele două cuvinte și le considerăm cu același înțeles. Dar ele au diferențe fundamentale.
Vegetarianul se axează pe stilul de alimentație și abordează problema la nivel de individ. Cum să îmi păstrez sănătatea printr-o alimentație sănătoasă? E principala abordare.
Poate dintr-o dorință de a fi la modă, sau de a fi deosebit...sunt diverse motivele pentru care cineva adoptă alimentația vegetariană.
Veganul adoptă acest stil de viață din alte motive. Îl preocupă altceva. Acest altceva are un înțeles mai amplu și lărgește sfera de abordare, în afara propriei persoane, și se referă la alimentație etică și protectivă pentru planetă.
Etic ..este să te gândești la animalele ucise pentru hrana ta!  Miliarde de animale sunt ucise (peste 70 miliarde) anual pentru carne. Cifrele cresc atunci când adăugăm animalele din fermele pentru blană sau piele, cobaii din laboratoare experimentale, animalele ținute prizoniere în cuști pentru distracția noastră la circuri, grădini zoologice sau sporturi sângeroase.

Uciderea cu cruzime sau blândă...are același rezultat.
"Dacă abatoarele ar avea pereţi de sticlă, cu toţii am fi vegetarieni." —a spus Paul McCartney, fost component Beatles...
Necunoașterea ne menține în inerție și trăim  acceptând stilul de viață al celor din jur.
Animalele nu sunt diferite! De ce trebuie să le provocăm suferință? 

Protectiv...înseamnă să te gândești că producerea hranei tale din carne și felul in care sunt crescute animalele pentru hrana sunt un pericol pentru planeta. Se poluează mediul în timp ce se consumă cantități imense de apă, grâne, petrol, pesticide și chimicale. Unele "dificultăți ecologice" create de sistemele industriale de exploatare a animalelor, in special prin producția de furaj și deșeuri, sunt recunoscute în raportul Organizației pentru Hrană și Agricultură a Națiunilor Unite :
  • Producția gazelor de seră (oxid de azot, metan, dioxid de carbon)
  • Biodiversitatea scăzută prin pierderea habitatului animal și distrugerea ecosistemelor
  • Golirea acviferelor; reducerea disponibilității apei pentru irigații
  • Contaminarea apelor cu azot, fosfor și pesticide
  • Contaminarea solului cu metale grele; eroziunea solului
  • Ploaia acidă cauzată de emisiile de amoniac
Raportul enumeră următoarele probleme create de bălegar:
  • Contaminarea apelor de suprafață
  • Daune aduse ecosistemului acvatic
  • Producția gazelor de seră (oxid de azot și metan)
  • Contaminarea solului cu metale grele
  • Ploaia acida și daune aduse pădurilor de la emisii de amoniac.
Pentru generațiile următoare, și tu poți să fii vegan!
Dacă aceste rațiuni nu te pot convinge, atunci revin la vegetarianismul aplicat în propriul stil de viață, din grija pentru propria sănătate.
Substanțe contaminante se găsesc în carnea animalelor: pesticide, metale grele, toxine care se află în fermele industriale se adună în grăsimea animalelor și atunci când le consumați pătrund în corpul vostru. Găsim arsenic, plumb, cupru, penicilină și ivermectină (neurotoxină utilizată ca antiparazitar, care poate ucide celulele cerebrale)
Și nu cunoaștem încă tot deoarece nu sunt cercetate toate chimicalele.
Se estimează că în carne se găsesc de 14 ori mai multe pesticide decât în alimentele vegetariene, iar în lactate de 5 ori mai multe. Cu toate că și plantele pot conține contaminați, ele nu sunt tratate cu aceleași substanțe și nici în aceleași cantități. În plus, ele nu depozitează substanțele toxice în același fel.

În ferme, animalele și păsările sunt bombardate zilnic cu pesticide prin hrană, cu antibiotice, hormoni și medicamente, prin injecții, astfel încât să crească mai repede. Toate se depozitează în grăsimea și carnea lor care, apoi, sunt ingerate de către consumatorii de carne, hot-dog, șuncă, cârnați, mezeluri.

Mai periculos este faptul că administrarea unor doze de antibiotic se efectuează special pentru a provoca îngrășarea animalelor, în același timp provocând o creștere a rezistenței microbilor la acele afecțiuni. Aceste tulpini rezistente la antibiotic sunt frecvente în carnea ingerată și, este trist că, provoacă rezistență corpului uman la antibiotice.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu